Voorkom verspilling nu en verduurzaam je restafval
28 augustus 2024
Wat zit er in het restafval van jouw zorginstelling? Vier UMC's staken de handen uit de mouwen (en in de handschoenen) en doken in hun afvalzakken. Samen met AfvalBackx spitten zij 712 kg afval door van 42 afdelingen. Wat bleek? 34% van de inhoud bestond uit recyclebare materialen zoals plastics, (tissue)papier, etensresten en incontinentiemateriaal.
De resultaten uit het onderzoek zijn bemoedigend en nodigen uit tot nader onderzoek in hoeverre dit potentieel verzilverd kan worden. Dit in het licht van wet- en regelgeving en interne processen.
17 concrete adviezen
Op jaarbasis kunnen alleen al deze vier UMC's samen €147.000 en 1.600.000 kg grondstoffen besparen door de restafvalstroom te optimaliseren.
Stel je voor hoeveel er te winnen valt in de zorgsector als geheel, met duizenden instellingen! In het restafvalrapport vind je concrete adviezen en tips om zelf ook die milieu- én financiële winst te behalen, door o.a.:
- Terugdringen van verspilling
- Bieden van alternatieven voor wegwerpproducten
- Verbeteren van communicatie rondom afvalinzameling en –scheiding.
Lees hier alle resultaten en adviezen
Het restafvalonderzoek is een samenwerking tussen de NFU-werkgroep GDDZ 3.0 thema 4 Circulair werken en AfvalBackx. Met dank aan een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Namens de werkgroep: LUMC: Anne van der Eijk; Erasmus MC: Hans-Peter Schilte; MUMC+: Erna Hofs, Radboudumc: Harriette Laurijsen en Tim Stobernack; UMCG: Angeli Keizer, Amsterdam UMC: Lynn Snijder; UMC Utrecht: Cédric Koolschijn en Anne Marie van den Berg; MPZ: Judith de Bree.