Met nieuwe e-module laagdrempelig leren over Planetaire Gezondheid
23 september 2024
De klimaatcrisis is op dit moment de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Het werk in de zorg, onderzoek en onderwijs heeft impact op het milieu. Daarom is het belangrijk te werken aan het verduurzamen van die zorg, onderzoek en onderwijs. Umc's hebben de maatschappelijke taak om op een positieve manier bij te dragen aan een gezonde, rechtvaardige en duurzame samenleving. Dit gaat dus verder dan het verduurzamen van zorg. De e-module planetaire gezondheid is ontwikkeld voor iedereen die meer wil weten over Planetaire Gezondheid en de relatie met gezondheidszorg.
De e-module geeft inzicht in het concept van Planetaire Gezondheid en geeft antwoord op belangrijke vragen, zoals:
- Wat is Planetaire Gezondheid en wat betekent het voor de gezondheidszorg?
- Waarom zijn gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid belangrijk voor duurzame gezondheidszorg?
- Wat kun jij als (toekomstig) zorgprofessional doen? En wat kunnen we als gezondheidszorgsysteem samen bereiken?
In praktijk brengen van planetaire gezondheid
De e-module is bedoeld om het begrip Planetaire Gezondheid op een laagdrempelige manier betekenis te geven en in de praktijk te brengen. Noortje Campman, beleidsmedewerker onderwijsinnovatie bij de faculteit Geneeskunde UMC Utrecht, is de trekker van deze e-module en heeft hierin nauw samengewerkt met Juliette Mattijsen, Julia Addison, Joyce Brown en Elevate Health.
Noortje: ‘Deze module is in eerste instantie gemaakt voor (toekomstige) zorg-, onderzoeks- en onderwijsprofessionals die werkzaam zijn of studeren in de Universitaire Medische Centra (umc), die meer willen weten over dit onderwerp, waarom dit relevant is voor het werk in een umc en hoe je als (toekomstig) professional kan bijdragen aan gezond, duurzaam en rechtvaardig zorg, onderzoek en onderwijs. Met de module willen we benadrukken dat planetaire gezondheid meer is dan werken aan duurzame zorg. Het gaat om het cultiveren van een brede blik en een gevoel van gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan gezondheid en welzijn, een duurzame zorgsector en een gezonde leefwereld. De module is ook heel geschikt voor het onderwijs of professionals in andere organisaties/instellingen en open toegankelijk voor iedereen via het Kenniscentrum Global Health.'
E-module volgen
In 60 minuten krijg je inzichten en inspiratie om in actie te komen voor een groenere en gezonde toekomst. Je vindt de e-learning via deze link (maak een gratis en vrijblijvend account aan en selecteer de ‘planetaire gezondheid’ e-learning).
De e-module Planetaire Gezondheid is ontwikkeld op initiatief van de NFU werkgroep GDDZ 3.0 thema 2 (vergroten van kennis en bewustzijn) door het UMC Utrecht samen met Elevate. De totstandkoming is gefinancierd met een subsidie vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).