Ga naar de hoofdinhoud

Duurzamer vaccineren in de GGD-sector

9 januari 2025

Het project achter deze kennisnotitie is een ‘quickscan’ geweest: in een periode van zes maanden zijn uit de praktijk zoveel mogelijk kansen voor duurzamer vaccineren opgehaald, getoetst en waar mogelijk een indicatie van de milieuwinst gegeven.

RIVM project

GGD Amsterdam heeft in 2022 de klimaatimpact van haar bedrijfsvoering laten doorrekenen. Daaruit bleek dat de grootste klimaatimpact te relateren is aan de indirecte uitstoot van broeikasgassen via de inkoop van goederen en diensten (76%). Hiervan was 57% te koppelen aan medisch gerelateerde goederen en diensten.

Vanuit deze inzichten ontstond onder een aantal GGD’en het idee om op landelijk niveau aan de slag te gaan met het verduurzamen van medisch gerelateerde goederen. Omdat alle GGD’en vaccineren (bij JGZ via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), bij de Corona vaccinatie teams, in de Centra Seksuele Gezondheid en bij de Reizigersadvisering en -vaccinatie) is ‘vaccinatie’ als onderwerp van focus gekozen. 

Om dit idee verder te brengen heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in juli 2024 het RIVM de opdracht gegeven om via een quickscan-project van een half jaar de kansen voor duurzamer vaccineren voor de GGD-sector in beeld te brengen.

Lees de hele publicatie

Duurzamer vaccineren GGD