Ga naar de hoofdinhoud

Schijf van Vijf | Voedingscentrum

Gezond en duurzaam eten kan op verschillende manieren. Er zijn hierin twee belangrijke keuzes: 1. Minder (rood en bewerkt) vlees en vaker plantaardige alternatieven, zoals peulvruchten, tofu, tempé en ongezouten noten. 2. Minder eten en drinken van producten die je niet nodig hebt, zoals snacks, snoep, frisdrank en alcohol. 

Eet minder vlees en meer plantaardig

Met minder vlees en meer plantaardige alternatieven verklein je de klimaatimpact van je eetpatroon. Ook voor je eigen gezondheid is het een goede stap: door te kiezen voor meer plantaardig en minder vlees, verklein je ook de kans op bepaalde ziekten zoals darmkanker, diabetes type 2 en een hersenberoerte.

Eet op maat, en weinig snacks en snoep

Minder eten en drinken van producten die je niet nodig hebt: ook dat helpt het milieu en je gezondheid enorm. Wat betekent dat in de praktijk? Dat je vaker ongezonde producten buiten de Schijf van Vijf laat staan, zoals snacks, snoep, frisdrank en alcohol. Door niet meer te nemen dan je nodig hebt, wordt er niet meer voedsel gemaakt, verwerkt, verpakt en vervoerd dan nodig. Dat is gunstig voor het milieu. Als iedereen die te veel eet, minder gaat eten, levert dit ook winst op voor de gezondheid. Je voorkomt bijvoorbeeld dat je onbedoeld zwaarder wordt en vermindert de kan op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. 

Meer over de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum