Plantaardig eten bij ziekte en herstel | VBNU
Als je ziek of aan het herstellen bent, heb je meer eiwitten nodig dan wanneer je gezond bent. Voor je eigen gezondheid én voor het milieu is het beter om meer plantaardige dan dierlijke eiwitten te eten. Maar hoe krijg je voldoende (plantaardige) eiwitten binnen, ook bijvoorbeeld wanneer je door je ziekte minder zin hebt in eten.
Bij ziekte ligt de eiwitbehoefte vaak rond 100 gram eiwit per dag voor iemand die zowel dierlijke als plantaardige producten gebruikt. De Gezondheidsraad adviseert voor mensen die helemaal plantaardig eten (veganisten), dat zij 30% meer eiwit moeten eten dan mensen die ook dierlijke producten gebruiken. Dat komt doordat plantaardig eiwit vaak minder goed wordt opgenomen in de darm en meestal niet alle onmisbare bouwstenen (aminozuren) in de juiste verhouding bevat die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken.
En dat is juist het knelpunt. Zieke mensen hebben vaak verschillende klachten zoals minder zin in eten, een vol gevoel, smaakverandering of misselijkheid, waardoor het eten moeilijker gaat. Daardoor kan het moeilijker zijn om genoeg te eten. Helemaal als je dan ook nog in het ziekenhuis ligt, minder beweegt en allerlei verschillende klachten hebt.
Naar Plantaarig eten bij ziekte en herstel