Impactanalyse MVI UMC Utrecht | MPZ
De productgroepen met de meeste CO2-klimaatimpact kunnen in potentie de grootste bijdrage leveren aan verbetering. Dit zijn op de eerste plaats Geneesmiddelen, op de tweede plaats Energie, en op de gedeelde derde plaats Implantaten, Mobiliteit en Disposables.
Naast het doel in 2030 CO2-neutraal te zijn wil UMC Utrecht in dat jaar ook circulair zijn. Daarvoor is het van belang dat de bijdrage aan grondstofschaarste zo laag mogelijk is. Productgroepen met een hoge impact op deze indicator kunnen dus in potentie de grootste bijdrage leveren aan dit doel. Bij de facilitaire productgroepen zijn Energie (68%) en Mobiliteit (17%) het belangrijkst. Binnen de medische productgroepen schatten we dat Geneesmiddelen, Implantaten en Disposables het belangrijkst zijn.
Energie en Geneesmiddelen hebben ook grote milieu-impact in de keten
Het derde strategisch doel is om de impact op menselijke gezondheid en ecosystemen in de keten te minimaliseren. De productgroepen die bij klimaatimpact en grondstofschaarste hoog scoren, leveren ook hier de grootste bijdrage, net als de productgroepen Voeding en Textiel. Bij Voeding zorgen vooral vlees en zuivel voor grote milieu-impact, door de grote hoeveelheid veevoer en het ontstaan van methaan bij de spijsvertering van koeien. Bij Textiel komt de grote impact door het hoge energie-, water- en chemicaliëngebruik bij de winning van grondstoffen en productie.
Sociale risico’s in beeld gebracht
Deskstudie heeft uitgewezen dat sociale risico’s, zoals slechte arbeidsomstandigheden en gezondheidsklachten, met name te vinden zijn bij Geneesmiddelen, Medische apparatuur, Reusables, Disposables, Textiel en ICT. Samenwerking met andere zorginstellingen is nodig om deze impact te verlagen. Het UMC Utrecht kan aansluiten bij lopende internationale initiatieven.
Wat kan het UMC Utrecht doen?
In dit rapport iworden per productgroep zijn aanbevelingen gegeven aan de inkoopafdeling van het UMC Utrecht, met tips over hoe zij hun impact kunnen verlagen. Voorbeelden van aanbevelingen zijn:
-concrete eisen stellen aan leveringen, producten en verpakkingen;
-met gunningscriteria de duurzaamste leverancier selecteren;
-leveranciers vragen naar duurzaamheidskentallen en doelstellingen;
-aansluiten bij internationale initiatieven om sociale misstanden aan te pakken.