Ga naar de hoofdinhoud

Duurzame voeding in ziekenhuizen | NFU

Bij minder dan de helft van de ziekenhuizen zijn uitgangspunten gedefinieerd voor de verhouding van dierlijke en plantaardige eiwitten. Een klein deel van de ziekenhuizen zegt de norm van 50% dierlijk en 50% plantaardig eiwit te halen. Twee van de vele bevindingen in dit onderzoek (2024). 

De Nederlandse Federatie van Universitaire centra (NFU) heeft in 2022 de Green Deal Zorg 3.0 ondertekend.  In deze Green Deal hebben de partijen doelstellingen en acties afgesproken om in de periode 2023 tot en met 2026 nog meer te gaan doen aan het realiseren van duurzame zorg. Eén van de vijf geformuleerde doelen is: ‘Gezondheidsbevordering van patiënten, cliënten en medewerkers’. De acties die bij dit punt horen zijn:

  • Gezonde, gevarieerde, meer plantaardige en duurzame voeding;
  • Nieuwe kennis en ervaring over gezondheidsbevordering toepassen.

 

Doelen ten aanzien van voeding zijn:

  • Vanaf 2023 nemen alle umc’s bij aanbestedingen voor medische en niet-medische voeding de doelstellingen uit de Green Deal DZ mee.
  • In 2024 start een gezamenlijk communicatieprogramma gericht op gedragsverandering bij patiënten, bezoekers en medewerkers gericht op promotie en nudging m.b.t. duurzame en gezonde voeding (incl. de overstap naar plantaardige voeding).
  • Alle umc’s streven om in 2025 alle langlopende contracten met leveranciers en cateraars bij te werken om hier de doelstellingen uit de Green Deal DZ in mee te nemen.
  • Uiterlijk 2025 volgen alle umc’s alle maatregelen van het initiatief Goede Zorg Proef Je van de Alliantie Voeding in de Zorg.
  • Voor 2025 is het voedingsaanbod van alle umc’s voor 100% in overeenstemming met de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum (Schijf van Vijf).

Naar het eindverslag Duurzame voeding in het ziekenhuis

Meer onderzoek thema Gezondheidsbevordering