CO2-footprint UMC Utrecht
Of het nu gaat om zorg, onderzoek, onderwijs of de bedrijfsvoering: iedereen die in het UMC Utrecht werkt of studeert kan bijdragen aan verduurzaming. In 2023 ontving het UMC Utrecht het SDG-predicaat voor haar bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
In 2023 bedroeg onze CO2-footprint van het UMC Utrecht in totaal 39.454 ton. Hiermee ligt zij op schema als het gaat om directe CO2reductie. De directe CO2-impact (scope 1) wordt grotendeels bepaald door gebouwen (52%) en woon- werkverkeer (23%). De indirecte CO2-impact (scope 2 en 3) wordt geschat op 115.485 ton op basis van inkoop.
Woon- werkverkeer
Een belangrijke bron van CO2-uitstoot is de mobiliteit van de 12.000 medewerkers binnen het UMC Utrecht. collega’s. Met de groeiende schaarste aan personeel willen we graag elke collega tevreden te houden. Het is daarom van belang om de motivaties en obstakels van onze mensen met betrekking tot duurzaam vervoer naar het UMC Utrecht goed te begrijpen. Om samen tot passende, effectieve en uitvoerbare oplossingen te komen, ontwikkelden we in 2023 een proeftuin voor duurzaam vervoer. Dit initiatief is voorjaar 2024 gestart. De proeftuin omvat een hogere vergoeding voor fietsen, gratis openbaar vervoer en een mobiliteitshub met deel-E-bikes op Utrecht Centraal.
Naar het Jaarverslag van UMC Utrecht / duurzaamheid