Ga naar de hoofdinhoud

Hayke Veldman start als bestuurlijk aanjager

Hayke Veldman aanjager Green Deal Duurzame ZorgPer 1 juni gaat Hayke Veldman aan de slag als bestuurlijk aanjager van de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg.

De Green Deal staat voor zorg en welzijn met minimale CO2-uitstoot en minimale impact op de leefomgeving, met oog voor spaarzaam en optimaal gebruik van grondstoffen en materialen. Hiermee draagt de sector bij aan het beperken van de toenemende zorgvraag als gevolg van klimaatverandering en milieuschade én aan de beweging richting passende zorg. De bestuurlijk aanjager houdt zicht op de voortgang en uitvoering van de afspraken en enthousiasmeert en overtuigt partijen om zich in te zetten voor het verduurzamen van de zorg.

Hayke Veldman: ‘’In mijn rol als bestuurlijk aanjager van de Green Deal ‘Samen werken aan Duurzame Zorg’ zie ik het als een belangrijke opgave om de beweging naar toekomstbestendige inrichting van de zorg -waar de akkoorden IZA, WOZO, GALA en TAZ aan bijdragen- niet los te zien van de heldere afspraken uit de Green Deal.

Passende zorg en zeker het voorkomen van zorg is de meest duurzame vorm van zorg. Ik bespreek graag samen met branchepartijen en bestuurders uit de zorg hoe we de verschillende transities de komende jaren samenbrengen en concreet handen en voeten geven.

In de eerste maanden na mijn start wil ik me in het bijzonder richten op duurzaamheid in alle zorgopleidingen. Hoe geven we dit een goede plek? Het besef dat er een directe relatie is tussen de zorg, onze gezondheid en een gezonde leefomgeving en het klimaat moet gemeengoed worden. De opleidingen zorg en welzijn spelen daar een belangrijke rol in.

Ook wil ik met partijen aan de slag met de overstap naar duurzaam incontinentiemateriaal. Incontinentiemateriaal is een grote bron van afval in de langdurige zorg. De ambitie uit de Green Deal is 5% minder gebruik in 2026 en de inzameling en recycling verbeteren. Om die ambitie te realiseren moeten we nu aan de slag.’’