Medicijnen Kennisbronnen
Medicijnen veroorzaken in de keten van onderzoek, productie en gebruik een hoge CO2-uitstoot en bevatten stoffen die met name het watermilieu schade toebrengen.
Bij het starten of doorontwikkelen van onderzoek, initiatieven en tools wordt gebruik gemaakt van kennisbronnen. De belangrijkste binnen het thema Medicijnen vind je hier.
Kennisbronnen Medicijnen
- De Duurzame Verpleegkundige (DDV)
-
De Duurzame Verpleegkundige (DDV) is de enige verpleegkundige milieu-organisatie in Nederland. Verpleegkundigen en verzorgenden vormen hierin een actienetwerk gericht op zowel het verpleegkundig onderwijs en onderzoek als de verpleegkundige praktijk binnen alle zorgbranches.
- Medicijnen uit het water (infographic ketenaanpak)
-
Wanneer medicijnen gebruikt worden komen de resten ervan in onze urine en ontlasting terecht. Ook wassen we (delen van) een zalf of gel weer van ons lichaam of uit de kleding. Al deze resten komen in het rioolwater. Terugdringen van de hoeveelheid medicijnresten in onze wateren lukt alleen als de hele keten samenwerkt – van ontwikkeling en toelating van medicijnen, voorschrijven en gebruik, tot afval en zuivering. Over deze ketenaanpak gaat deze interactieve infographic.
- Geneesmiddelen en milieu | IVM
-
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik is de enige neutrale organisatie die de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van het geneesmiddelengebruik verbetert. Zij biedt onder andere werkmateriaal aan ten behoeve van een Farmacotherapeutisch Overleg (FTO) over geneesmiddelen en milieu.
- Milieu-impact geneesmiddelen | Farmacotherapeutisch Kompas
-
Het Farmacothrapeutisch Kompas biedt onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor zorgprofessionals en gaat onder andere in op broeikasemissie vanuit de geneesmiddelenketen, geneesmiddelenresten in het oppervlakte- en grondwater, duurzaam voorschrijven en geneesmiddelenverspilling.
- Inspiratiegids Op weg naar een Duurzame Farmacieketen | Coalitie duurzame farmacie
-
In deze coalitie zijn de brancheorganisaties Bogin (Biosimilars en generieke geneesmiddel-industrie Nederland), Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Neprofarm (fabrikanten en importeurs van zelfzorggeneesmiddelen) en KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie) verenigd. Met deze inspiratiegids wil de coalitie de farmacieketen toekomstbestendig te maken, waarin milieu- en sociale waarden meegenomen worden.
- Duurzame uitgifte geneesmiddelen | VIG
-
Wat is er nodig om te komen tot het opnieuw inzetten van geneesmiddelen? Wat wordt daar vanuit de keten al aan gedaan? En wat is de vraagstelling aan politiek en bestuur? Je leest het in deze paper van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).
- Toolkit Groene Apotheker | KNMP
-
De KNMP stelt praktische handvatten beschikbaar voor het verduurzamen van de apotheek. Hiervoor is de Toolkit Groene Apotheek ontwikkeld, deze toolkit wordt voortdurend bijgewerkt om apothekers te ondersteunen duurzame stappen te zetten. Van de toolkit is ook een Engelstalig versie beschikbaar.
- Nederlands Consortium Antibiotica- en Medicijnresten uit Water
-
De Nederlandse Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de Biosimilairs en Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (BOGIN), het European Water Stewardship (EWS) en AMR Insights hebben medio 2020 een nieuw Nederlands publiek-privaat Consortium opgericht.
Het Consortium, dat de farma-, zorg- en de watersector met elkaar verbindt, biedt technologische oplossingen en innovatiecapaciteit om: de lozing van antibiotica- en medicijnresten in restwater te verminderen in restwater aanwezige antibiotica- en medicijnresten te verwijderen.
- Inspiratiegids | Duurzame Farmacieketen
-
De Inspiratiegids 'Op weg naar een Duurzame Farmacieketen' wil zorgverleners, organisaties en bedrijven in de sector verder helpen met de verduurzaming binnen de geneesmiddelenketen. De gids, opgesteld door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, KNMP, Neprofarm, Bogin en Partners for Innovation, bevat actuele ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden.
- Inspiratie gids 'Verspil geen Pil' | Coalitie duurzame farmacie
-
De Inspiratiegids 'Verspil geen Pil' bevat onder meer voorbeelden van wat apothekers doen op het gebied van duurzaamheid. Denk daarbij aan inspanningen op het gebied van gepast gebruik, voorraadbeheer en inzameling,
Mede mogelijk gemaakt door






