Ga naar de hoofdinhoud

Kennis & bewustwording Kennis­bronnen


Het is noodzakelijk dat alle (aankomend) in de zorg werkzame professionals geïnformeerd zijn over de relatie tussen menselijk handelen, klimaatcrisis, milieuvervuiling en gezondheid.

Bij het starten of doorontwikkelen van onderzoek, initiatieven en tools wordt gebruik gemaakt van kennisbronnenDe belangrijkste binnen het thema Kennis & bewustwording vind je hier. 

Kennisbronnen Kennis & bewustwording

De Duurzame Verpleegkundige (DDV) is de enige verpleegkundige milieu-organisatie in Nederland. Verpleegkundigen en verzorgenden vormen hierin een actienetwerk gericht op zowel het verpleegkundig onderwijs en onderzoek als de verpleegkundige praktijk binnen alle zorgbranches. 

Diverse groene zorgprofessionals hebben meegeschreven aan dit optimistische, praktische boek Groene Planeet, Groene Zorg. De gezondheid en onze gezondheidszorg zijn direct verbonden met de natuur. Zorgprofessionals hebben een belangrijke positie in onze maatschappij en kunnen een sleutelrol spelen in de duurzaamheidstransitie.Met dit boek ontdek je welke acties je zelf kan ondernemen om de zorgsector te vergroenen.

Een inspirerend (e-)book over duurzaam werken voor verzorgenden en verpleegkundigen. Besef jij als verpleegkundige/verzorgende ook steeds vaker dat duurzamer werken nodig is om onze planeet leefbaar te houden? Maar vind je het thema nog te groots en ongrijpbaar om echt stappen te zetten?
Dan kan je de kennis, inzichten en praktische handvatten die je terugleest in dit boek goed gebruiken om hierin eigen keuzes te maken. Zodat je bewuster in actie kunt komen. Op een manier die bij JOU past. Pak dat Leiderschap! auteurs: Anne Brouwer en Marlies Pepers. 

 

Deze handreiking bevat adviezen en tips om psychiaters te helpen in hun werk een positieve bijdrage te leveren voor een groenere en betere toekomst. Het is het eerste product van de werkgroep Groene Psychiatrie binnen de Nederlandse Vereniging voor Psychogeriatrie (NVvP).

Op de community Duurzaamheid van de Nederlandse ggz wisselen we informatie uit over duurzaamheid specifiek voor ggz-organisaties. Hier vind je vakgenoten en bundelen we onze kennis en krachten.

Wanneer medicijnen gebruikt worden komen de resten ervan in onze urine en ontlasting terecht. Ook wassen we (delen van) een zalf of gel weer van ons lichaam of uit de kleding. Al deze resten komen in het rioolwater. Terugdringen van de hoeveelheid medicijnresten in onze wateren lukt alleen als de hele keten samenwerkt – van ontwikkeling en toelating van medicijnen, voorschrijven en gebruik, tot afval en zuivering. Over deze ketenaanpak gaat deze interactieve infographic. 

Deze gratis NHG E-learning biedt inspiratie hoe je je als huisarts kunt inzetten voor een duurzame zorgsector en gezonde leefwereld.

Een aantal college's als video's aangeboden waarin ingegaan wordt op vragen als: Wat is de betekenis voor de economie? Welke rol speel jij in de duurzame transitie? en de Toekomst van Planetary Health wereldwijd. 

Milieubewuster leven? Dat begint bij jezelf! Milieubewust.nl biedt nieuwtjes en tips over met name wonen, voeding en mobiliteit. 

Rood en bewerkt vlees dragen het meest bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Vlees is verantwoordelijk voor ongeveer 1/3 van de uitstoot, terwijl het maar ongeveer 3% van onze voeding uitmaakt. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) biedt patiëntenvoorlichting ten behoeve van een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten: Beter voor mens en milieu.

De Transitiecoalitie Voedsel is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. We werken aan nieuwe oplossingen voor het huidige landbouw- en voedselsysteem dat ecologisch, sociaal en economisch steeds meer vastloopt. 

Een uitgebreid artikel over gepast handschoengebruik, het gevoel van schijnveiligheid en de impact op wegwerphandschoenen op het klimaat. Geschreven door onderzoekers bij de Hogeschool Amsterdam (HvA), gepubliceerd in Nurse Academy O&T nummer 1, 2025. 

 Waarom zijn voeding en beweging essentieel bij ziekte en herstel? Voeding & Beweging (VBNU) biedt informatie, scholing en apps voor zorgprofessionals met veel aandacht voor duurzaamheid en de eiwittransitie naar meer plantaardige eiwitten. 

De Green care Academy helpt Green Teams om succesvol te zijn. Bijvoorbeeld door het aanbieden van workshops, masterclasses, de e-learning Medicijnresten uit het water en diverse gratis video's.

Vanuit de Groene SEH worden meerdere externe projecten ondersteund en begeleid. Daarnaast hebben zij en onze andere Groene partners verschillende documenten ontwikkeld om de informatie makkelijker te kunnen verspreiden.

De Groene Zorg Alliantie is een koepelorganisatie voor zorgprofessionals die zich inzetten voor vergroening van de zorg en voor planetaire gezondheid. De Groene Zorg Alliantie is een bottom-up initiatief en vertegenwoordigt groene (toekomstig) zorgprofessionals op de werkvloer, van student tot specialist, van wetenschapper tot (evidence-based) activist.

De Klimaatdokter helpt zorgverleners zich in te zetten voor duurzame  zorg. Hiervoor delen Klimaatdokters kennis, praktische tips en stappenplannen en inspirerende voorbeelden. Verder organiseren ze evenementen of geven ze presentaties over duurzamere zorg.

Mede mogelijk gemaakt door