Ga naar de hoofdinhoud
icon-5

Medicijnen


Voor de aanpak van de milieuverontreiniging en oppervlaktewater in het bijzonder gaat de zorg aan de slag met vermindering van medicijngebruik met speciale aandacht voor milieubelastende medicijnen.

Voor dit thema is de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) de trekker voor samenwerking en afstemming projecten.

Geneesmiddelen leveren een waardevolle bijdrage aan het dagelijks functioneren van veel mensen, aan kwaliteit van leven en aan voorkoming en genezing van ziekten. Medicijnen geven echter in de keten van onderzoek, productie en gebruik ook een hoge CO2-uitstoot en bevatten stoffen die in het watermilieu schade toebrengen aan levende organismen. Veel medicijnen worden uiteindelijk voor gebruik al afval. Aandacht gaat uit naar milieu-informatie bij medicijnen, gepast voorschrijven en verstrekken medicijnen, en opvang en correcte verwerking medicijnresten.

Toelichting

Voor thema medicijnen en milieu zijn meerdere partijen aan zet. Er liggen taken voor:

  • Het ministerie van VWS voor onderzoek en ontsluiten kennis over milieudruk van medicijnen en beschikbare alternatieven.
  • Het ministerie van IenW voor onderzoek naar passende waterzuivering voor medicijnresten, centraal en/of decentraal.
  • Gepast voorschrijfgedrag door medici.
  • Gepaste verstrekking door apothekers.
  • Gepaste inkoop door zorgverzekeraars.
  • Zorgaanbieders voor instructie aan patiënten/cliënten en gepaste omgang medewerkers met medicijnen en opvang en verwerking van medicijnresten.

Kennisbronnen

De KNMP stelt praktische handvatten beschikbaar voor het verduurzamen van de apotheek. Hiervoor is de Toolkit Groene Apotheek ontwikkeld, deze toolkit wordt voortdurend bijgewerkt om apothekers te ondersteunen duurzame stappen te zetten. Van de toolkit is ook een Engelstalig versie beschikbaar.

Hier is alles te vinden over de ketenaanpak ‘Medicijnresten uit water’. Dat is een samenwerkingsverband tussen allerlei partijen, waaronder de overheid, zorgorganisaties, waterschappen, drinkwaterbedrijven en de farmaceutische industrie.

De Nederlandse Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de Biosimilairs en Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (BOGIN), het European Water Stewardship (EWS) en AMR Insights hebben medio 2020 een nieuw Nederlands publiek-privaat Consortium opgericht.

Het Consortium, dat de farma-, zorg- en de watersector met elkaar verbindt, biedt technologische oplossingen en innovatiecapaciteit om: de lozing van antibiotica- en medicijnresten in restwater te verminderen in restwater aanwezige antibiotica- en medicijnresten te verwijderen.

De Inspiratiegids 'Op weg naar een Duurzame Farmacieketen' wil zorgverleners, organisaties en bedrijven in de sector verder helpen met de verduurzaming binnen de geneesmiddelenketen. De gids, opgesteld door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, KNMP, Neprofarm, Bogin en Partners for Innovation, bevat actuele ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden.

De Inspiratiegids 'Verspil geen Pil' bevat onder meer voorbeelden van wat apothekers doen op het gebied van duurzaamheid. Denk daarbij aan inspanningen op het gebied van gepast gebruik, voorraadbeheer en inzameling,

Mede mogelijk gemaakt door