Ga naar de hoofdinhoud
icon-1

Gezondheidsbevordering


De zorgsector zet in op de gezondheid van de bevolking, patiënten, cliënten en medewerkers. Het gaat om het voorkomen van ziekte, creëren van een gezonde leefomgeving en het bevorderen een gezonde leefstijl. Dit zorgt voor meer gezonde levensjaren en een afname van het zorggebruik.

Voor dit thema is de trekker voor samenwerking en afstemming projecten nog niet aangewezen.

Toelichting

Het werken aan een goede gezondheid van de mens is van alle tijden. Van 50.000 jaar tot 100 jaar terug waren oorlog, honger en ziekten de belangrijkste oorzaken van overlijden. Momenteel ligt dat geheel anders en overlijden bijvoorbeeld meer mensen aan ziekten door overvoeding dan door honger. Dit vraagt een andere denkwijze over gezondheid en gezondheidszorg.

Inzet van gezondheidsbevordering is een nieuw vak en gaat over burgers, patiënten/cliënten, zowel in de thuissituatie als in en rondom de eigen zorglocatie(s), in termen van inrichten van de omgeving, het aanbod van voeding en stimuleren gezonde leefstijl. Hetzelfde geldt voor de inzet op gezondheidsbevordering bij de eigen zorgmedewerkers.

Acties onder dit thema zijn onder meer:

  • Bevorderen fysieke en mentale gezondheid van de bevolking, patiënten/cliënten én medewerkers.
  • Gezonde, gevarieerde, meer plantaardige en duurzame voeding voor burgers, cliënten/patiënten en medewerkers.
  • Nieuwe kennis en ervaring over een gezondheid bevorderende leef- en werkomgeving in en rondom zorglocaties toepassen.

Kennisbronnen

Het RIVM doet onderzoek naar een duurzame zorg. Op de website zijn praktijkvoorbeelden van een gezonde omgeving in de zorg te vinden. Want wat werkt nu echt?

Goede Zorg Proef Je naar een gezond voedingsaanbod in ziekenhuizen en zorginstellingen: voor patiënt, bezoeker én medewerker.

Alliantie Voeding in de Zorg deelt ervaringen, kennis en best practices van vooroplopende ziekenhuizen op het gebied van maaltijdservices en een gezonder voedingsaanbod om de transitie naar gezonde voeding te stimuleren, te versnellen en toe te passen.

Eten+Welzijn ondersteunt zorgorganisaties en overheden op verschillende thema’s rond duurzaamheid, voeding, leefomgeving en het betrekken van zorgontvangers hierbij. Eten+Welzijn heeft informatie en advies voor zorgverleners, bestuurders en patiënten. Het biedt praktische tips, opleidingen en Lerende Netwerken.

In de toolkit vind je stappenplannen, voorbeelden en ook een spel om aan de slag te gaan met duurzamere voeding.

Op de website van Staatsbosbeheer staan inspirerende voorbeelden voor nuttige dagbesteding buiten in de natuur. Dit is met name voor cliënten in de GGZ, GHZ, Jeugdzorg en WMO.

De Groene GGZ is een initiatief van Nature For Health en IVN Natuureducatie. Samen met een kerngroep GGZ instellingen uit heel Nederland, branchevereniging de Nederlandse ggz, de Buitenpsychologen, Green Mental Health, zorgverzekeraar CZ en VU-Amsterdam bouwen we aan een groene beweging in de mentale gezondheidszorg.

Mede mogelijk gemaakt door