Ga naar de hoofdinhoud

Green Deal Duurzame Zorg

In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de nationale CO2-voetafdruk. Daarnaast is 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik (metalen en mineralen) toe te schrijven aan de zorg. Met het leveren van zorg draagt de sector dus bij aan de klimaatcrisis, milieucrisis en een toenemende zorgvraag. Het is deze paradox die de zorg wil doorbreken.

De zorgsector wil daarom een ‘duurzame zorg’. Dat betekent ‘groene en klimaatneutrale zorg’ met minimale uitstoot van broeikasgassen en impact op de leefomgeving. Met duurzame zorg draagt de sector bij aan het beperken van de zorgvraag én aan de beweging richting passende zorg.

In de Green Deal Zorg Samen werken aan duurzame zorg spreken partijen af om voor vijf thema’s resultaatgericht aan de slag te gaan voor de periode 2023 tot en met 2026.

Download Green Deal Duurzame Zorg officiële tekst

Download Green Deal for Sustainable Healthcare official text

Download Green Deal Duurzame Zorg flyer

Download Green Deal for Sustainable Healthcare flyer 

Klimaatakkoord, Klimaatwet, Nederland Circulair, Deltaprogramma Water, Zinnige zorg, internationale ontwikkelingen: we leven in een nieuwe tijd waarin gezondheid niet meer zonder duurzame zorg kan. De derde Green Deal Zorg neemt de stap van stimuleren naar concreet werken aan duidelijke doelen en resultaten voor duurzame zorg.

De Green Deal Duurzame Zorg is op 4 november 2022 ondertekend door de Rijksoverheid, brancheorganisaties NFU, NVZ, ActiZ, VGN, de Nederlandse ggz, zorgverzekeraars ZN, banken NVB, TNO, Groene Zorg Alliantie en Milieuplatform Zorgsector.

Ondertekening-Green-deal-Groepsfoto-2000

Foto Landelijk tekenmoment 4 november 2022

In de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg zijn concrete doelen gesteld. Ingezet wordt op gezondheidsbevordering en preventie en op een nieuw thema: dat het onderwijs duurzame zorg meeneemt.

De vijf thema’s in de Green Deal zijn:

  • Actievere inzet op gezondheidsbevordering.
  • Vergroten van kennis & bewustwording, duurzaamheid in de curricula van zorgonderwijs en de richtlijnen.
  • Verlagen van CO2-uitstoot, met als doel 30% CO2-reductie in 2026 en klimaatneutraal in 2050 voor vastgoed en vervoer.
  • Verminderen van primair grondstoffengebruik, met als doel 25% minder restafval in 2026 en maximaal circulaire zorg in 2050.
  • Terugbrengen van de milieubelasting door medicatie.

Het ministerie van VWS - directie MEVA (Macro Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt) is vanaf 2023 aan de slag met een nieuw Programma Duurzame Zorg om het thema in te bedden binnen de VWS directies en de koppeling te maken met het Integraal Zorgakkoord (IZA), programma Wonen, Ondersteuning en Zorg Ouderen (WOZO), enz. Het ministerie van VWS zal de Green Deal Duurzame Zorgfaciliteren.

Het ministerie van VWS verzorgt de communicatie over duurzame zorg door middel van de nieuwsbrief duurzame zorg. Hierop kan je je abonneren.

Op 8 december 2022 tekenden 150 organisaties vanuit de zorg en het bedrijfsleven meteen mee aan de Green Deal Duurzame Zorg. Het begin van meer.

Frido Kraanen ondertekend Green Deal Zorg

Frido Kraanen, bestuurder Omring

Geranne Engwirda-Kromwijk en Sandra Korff de Gidts ondertekenen Green Deal Zorg

Geranne Engwirda-Kromwijk, bestuurder Catharina Ziekenhuis en Sandra Korff de Gidts, duurzaamheidscoördinator

“Wij vinden duurzaamheid hartstikke belangrijk, want duurzaamheid gaat over gezondheid, en we werken niet voor niets in de gezondheidszorg. Mijn boodschap aan collega`s is: gewoon beginnen! Duurzaamheid is hard werken, het is ook leuk om eraan te werken maar als je wacht tot je perfecte plannen hebt dan begin je niet. Dus mijn tip is vooral: ga beginnen.”

Frido Kraanen, lid Raad van Bestuur bij Omring