Ga naar de hoofdinhoud

Gezondheids­bevordering Tools


iconen thema's gezondheidsbevordering

Duurzame zorg draagt bij aan een gezonde leefomgeving en het bevorderen van een gezonde leefstijl van mensen binnen en buiten de zorg en draagt zo bij aan meer gezonde levensjaren en een afname van het zorggebruik.

Met dit doel zijn inmiddels vele initiatieven ontplooid. Om deze initiatieven te ondersteunen en nieuwe te ontwikkelen zijn er tools. De belangrijkste vind je hier.   

Tools Gezondheidsbevordering

toolkits--duurzaamheid

Zorgbranches ontwikkelen Toolkit Duurzaamheid

21 november 2023 - Om zorgorganisaties in hun sector te ondersteunen bij het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen hebben de zorgbranches Actiz, de Nederlandse ggz en VGN een Toolkit Duurzaamheid ontwikkeld.

Lees meer
Zorgbranches ontwikkelen Toolkit Duurzaamheid
Arts en leefstijl - Leefstijlroer

Het Leefstijlroer en Duurzaamheid | Arts en Leefstijl

Leefstijlverbetering is niet alleen een belangrijk middel in de strijd tegen niet-overdraagbare ziekten, maar ook tegen ecologische problemen zoals klimaatcrisis. Hoe vitaler een patiënt, hoe minder zorg die nodig heeft, met als gevolg minder impact op het klimaat.

Lees meer
Het Leefstijlroer en Duurzaamheid | Arts en Leefstijl
Voedingscentrum Schijf van Vijf

Schijf van Vijf | Voedingscentrum

Gezond en duurzaam eten kan op verschillende manieren. Er zijn hierin twee belangrijke keuzes: 1. Minder (rood en bewerkt) vlees en vaker plantaardige alternatieven, zoals peulvruchten, tofu, tempé en ongezouten noten. 2. Minder eten en drinken van producten die je niet nodig hebt, zoals snacks, snoep, frisdrank en alcohol. 

Lees meer
Schijf van Vijf | Voedingscentrum
Milieu Centraal - Keurmerkenwijzer

Keurmerkenwijzer

Er zijn veel keurmerken. Zoveel, dat het niet altijd makkelijk is om te weten wat een keurmerk betekent. Milieu Centraal zet daarom alle keurmerken voor je op een rij, laat zien hoe duurzaam een keurmerk nou echt is én hoe transparant en betrouwbaar er gewerkt wordt. Van vlees tot groente en fruiten van cosmetica tot schoonmaakmiddelen. 

Lees meer
Keurmerkenwijzer
Radboud Toolkit Duurzame voeding in de zorg

Toolkit Duurzame voeding in de zorg

Deze toolkit, ontwikkeld door het Radboud MC, bevat vier thema's: Voedselverspilling; CO2-uitstoot; Duurzame voeding voor personeel en bezoekers, en Duurzame voeding voor patiënten. Binnen elk thema wordt ingegaan op Waarom, Hoe dan en Aan het werk.

Lees meer
Toolkit Duurzame voeding in de zorg
Alles is gezondheid

Wetenschappelijk onderbouwde praktijkadviezen Natuur en gezondheid | Arts en Leefstijl

Een samenvattingskaart met wetenschappelijk onderbouwde praktijkadviezen rond het thema Natuur en Gezondheid, samengesteld door het netwerk Alles is Gezondheid. Eén van de kernboodschappen:  In woonomgevingen met meer groen voelen mensen zich gezonder, is de overall mortaliteit lager en is sprake van minder chronische aandoeningen zoals diabetes mellitus II, hypertensie, coronaire hartziekten.

Lees meer
Wetenschappelijk onderbouwde praktijkadviezen Natuur en gezondheid | Arts en Leefstijl
Goede zorg proef je - beeld

Een gezond en duurzaam voedingsaanbod | Radboud UMC

Een gezond en duurzaam voedingsaanbod realiseren doe je samen. Maar waar begin je en hoe betrek je de verschillende afdelingen? Om draagvlak te creëren voor het nieuwe voedingsconcept is een heldere voedingsvisie nodig, die je organisatie richting geeft en verbindt. 

 

Lees meer
Een gezond en duurzaam voedingsaanbod | Radboud UMC
s Heeren Loo

Zorgvastgoed en de gezonde leefomgeving | 's Heeren Loo

In een gezonde leef- en werkomgeving speelt huisvesting speelt hierin een belangrijke rol. Daarom heeft ’s Heeren Loo het initiatief genomen om kennis en inspiratie uit te wisselen en zorgvastgoedprofessionals bij elkaar te brengen. 

Lees meer
Zorgvastgoed en de gezonde leefomgeving | 's Heeren Loo
Voedingscentrum Richtlijn Eetomgevingen

Richtlijn Eetomgevingen | Voedingscentrum

Gezonder en duurzamer eten is makkelijker in een omgeving waarin deze keuzes volop beschikbaar zijn: Een checklist, tools, aanbestedingscriteria en goede praktijkvoorbeelden voor cateraars en facitair medewerkers. 

Lees meer
Richtlijn Eetomgevingen | Voedingscentrum
Voeding en Beweging

Eiwitcombinatietool | NFU

Hoe zorg je voor een volwaardige vegetarische of plantaardige maaltijd voor een patiënt, waar voldoende bruikbaar eiwit in zit voor het herstel? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Vanuit de ziekenhuizen is er dan ook roep om een tool om de eiwitkwaliteit te berekenen. Deze tool helpt bij het maken van maaltijden met een compleet aminozuurprofiel, en houdt rekening met de verteerbaarheid van de eiwitten. 

Lees meer
Eiwitcombinatietool | NFU
Rookvrije Zorg toolkit

Toolkit Rookvrije Zorg

Deze toolkit biedt handvatten om een rookvrije werk- en behandelplek te realiseren voor cliënten, bezoekers én medewerkers. verdeeld over acht pijler vind je er goede voorbeelden en handige materialen uit het zorgveld verzameld, zoals artikelen, ervaringen, tips en e-learnings om zorgorganisaties op weg te helpen naar rookvrij.

Lees meer
Toolkit Rookvrije Zorg
aminofit tool

AminoFit tool checkt aminozuurprofiel en eiwitkwaliteit maaltijden

De gratis online AminoFit tool berekent per maaltijd de hoeveelheid eiwit en het aminozuurprofiel (rekening houdend met de verteerbaarheid) en geeft adviezen om de eiwitkwaliteit van de maaltijd te verbeteren. De tool is ontwikkeld door het Amsterdam UMC.

Lees meer
AminoFit tool checkt aminozuurprofiel en eiwitkwaliteit maaltijden

Mede mogelijk gemaakt door