Ga naar de hoofdinhoud

Gezondheids-bevordering Kennis­bronnen


iconen thema's gezondheidsbevordering

Duurzame zorg draagt bij aan een gezonde leefomgeving en een gezonde leefstijl van mensen binnen en buiten de zorg. Dat leidt weer tot een afname van het zorggebruik. 

Bij het starten of doorontwikkelen van onderzoek, initiatieven en tools wordt vaak dankbaar gebruik gemaakt van kennisbronnenDe belangrijkste binnen het thema Gezondheidsbevordering vind je hier. 

Kennisbronnen Gezondheidsbevordering

Binnen Arts en Leefstijl houdt de Werkgroep duurzaamheid en leefstijl zich bezig met alle aspecten rond het verduurzamen van de zorg om het welzijn van de Nederlandse bevolking positief te beïnvloeden. Zij stelde onder andere de handreiking 'Het Leefstijlroer en Duurzaamheid' samen: een gids met praktische richtlijnen voor zorgprofessionals, zodat zij duurzaam advies kunnen integreren in hun patiëntenzorg. Arts en Leefstijl ontwikkelde diverse andere publicaties waaronder de handleiding Natuur en gezonde leefstijl - De wetenschappelijke onderbouwing van de relatie tussen natuur en gezondheid. 

Door duurzame keuzes te maken in materialen voor de praktijk, voor de behandelingen en alles wat er bij komt kijken gaat De groene tandarts verder dan de gezondheid van de mond alleen.

Verpleegkundigen zijn de spil van duurzame en gezonde zorg. Ons huidige voedingssysteem, dat zich richt op met name dierlijke eiwitten, is onhoudbaar voor mens, dier en de aarde. We moeten nu iets doen om de klimaatcrisis die ook een gezondheidscrisis veroorzaakt te bestrijden door voeding in de gezondheidszorg meer plantaardig te krijgen. 

Caring doctors is een organisatie voor artsen en andere zorgprofessionals, die zich inzet voor een duurzame, plantaardige voedseltransitie. Ons huidige voedingssysteem, dat zich richt op met name dierlijke eiwitten, is onhoudbaar voor mens, dier en de aarde. We moeten nu iets doen om de klimaatcrisis die ook een gezondheidscrisis veroorzaakt te bestrijden door voeding in de gezondheidszorg meer plantaardig te krijgen. 

In opdracht van Zorginsituut Nederland ontwikkelde het Groeinlemniscaat een train-de-trainer-traject rond het thema Eten en welzijn voor interne coödinatoren, teamleiders of andere verantwoordelijke op gebied van eten en welzijn. Dit onder leiding van een voedingscoach. 

De Transitiecoalitie Voedsel is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. We werken aan nieuwe oplossingen voor het huidige landbouw- en voedselsysteem dat ecologisch, sociaal en economisch steeds meer vastloopt. 

De Gezonde Voedseltransitie is een netwerk van koplopende gezondheidsorganisaties rondom de eiwittransitie. Partijen kunnen aansluiten bij dit netwerk om een actieve rol te spelen in het uitdragen van het belang van gezonde en duurzame voeding en om inspiratie op te halen en te delen. Wageningen Economic Research toonde aan dat de verschuiving naar 60%/40% plantaardige/dierlijke eiwitten - de eiwittransitie- tot een besparing van 2 miljard euro op de zorg in Nederland kan leiden. De verschuiving verlaagt tevens de milieu-impact met minimaal 25% door de verlaging van broeikasgasemissies en landgebruik.

Het RIVM doet onderzoek naar een duurzame zorg. Op de website zijn praktijkvoorbeelden van een gezonde omgeving in de zorg te vinden. Want wat werkt nu echt?

Goede Zorg Proef Je naar een gezond voedingsaanbod in ziekenhuizen en zorginstellingen: voor patiënt, bezoeker én medewerker.

Alliantie Voeding in de Zorg deelt ervaringen, kennis en best practices van vooroplopende ziekenhuizen op het gebied van maaltijdservices en een gezonder voedingsaanbod om de transitie naar gezonde voeding te stimuleren, te versnellen en toe te passen.

Eten+Welzijn ondersteunt zorgorganisaties en overheden op verschillende thema’s rond duurzaamheid, voeding, leefomgeving en het betrekken van zorgontvangers hierbij. Eten+Welzijn heeft informatie en advies voor zorgverleners, bestuurders en patiënten. Het biedt praktische tips, opleidingen en Lerende Netwerken.

In de toolkit vind je stappenplannen, voorbeelden en ook een spel om aan de slag te gaan met duurzamere voeding.

Op de website van Staatsbosbeheer staan inspirerende voorbeelden voor nuttige dagbesteding buiten in de natuur. Dit is met name voor cliënten in de GGZ, GHZ, Jeugdzorg en WMO.

Mede mogelijk gemaakt door