Generiek Kennis-bronnen
Duurzame zorg draagt bij aan een gezonde leefomgeving en een gezonde leefstijl van mensen binnen en buiten de zorg. Dat leidt weer tot een afname van het zorggebruik.
Bij het starten of doorontwikkelen van onderzoek, initiatieven en tools wordt vaak dankbaar gebruik gemaakt van kennisbronnen. De belangrijkste generieke kennisbronnen vind je hier.
Generieke kennisbronnen
- Community Duurzaamheid | De Nederlandse GGZ
-
Op de community Duurzaamheid van De Nederlandse GGZ wisselen we informatie uit over duurzaamheid specifiek voor ggz-organisaties. Hier vind je vakgenoten en bundelen we onze kennis en krachten.
- Integraal uitvoeringsplan voor de Green Deal | NFU - NVZ - ActiZ | De Nederlandse GGZ - VGN
-
Dit uitvoeringsplan presenteert hóe de zorg in Nederland de transformatie naar verduurzamen moet waarmaken. Om organisatie kort na het tekenen van de Green Deal, zo concreet mogelijk handen en voeten te geven aan de gemaakte afspraken. Het plan presenteert de doelen, beoogde resultaten, activiteiten en tijdlijnen voor ieder van de thema’s en afspraken uit de Green Deal.
- De Duurzame Verpleegkundige (DDV)
-
De Duurzame Verpleegkundige (DDV) is de enige verpleegkundige milieu-organisatie in Nederland. Verpleegkundigen en verzorgenden vormen hierin een actienetwerk gericht op zowel het verpleegkundig onderwijs en onderzoek als de verpleegkundige praktijk binnen alle zorgbranches.
- Startpagina Leidraad Duurzaamheid in richtlijnen | Federatie Medisch Specialisten
-
De startpagina Leidraad Duurzaamheid in richtlijnen van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) biedt een overizicht van leidraden in relatie tot duurzaamheid. Voorbeelden van recente publicaties: Operatietechnieken, Reusable versus disposables, Afdekmaterialen, Luchtbehandeling en Anesthesie.
- Zorg voor Beter (langdurige zorg)
-
Zorg voor Beter biedt praktische informatie voor de ouderenzorg - thuis en in het verpleeghuis - en zorg voor chronisch zieken. Tips, tools en praktijkverhalen helpen je de zorg te verduurzamen.
De tips en verhalen gaan over goede, inspirerende voorbeelden uit de zorg en gaan bijvoorbeeld over circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen, het tegengaan van verspilling van grondstoffen of het verminderen van medicijnresten in grondwater, sloten en rivieren.
Zorg voor Beter is een initiatief van Actiz, Vilans, V&VN, ZonMW en Zorgthuis.nl
- Kennisplein Gehandicaptenzorg | Vilans
-
De zorgsector doet veel goed. Tegelijkertijd draagt de sector bij aan verandering van het klimaat en vervuiling van onze leefomgeving. Hoe kunnen we daar binnen de gehandicaptenzorg iets tegen doen? En wat kunnen we doen om het milieu juist te verbeteren?
Het Kennisplein Gehandicaptenzorg voorbeelden om het milieu te verbeteren zijn: Gebouwen beter isoleren. Plantaardig eten, zoals groente, fruit, rijst en noten. En minder vis en vlees eten. Minder handschoenen gebruiken. Hoe doe je dat binnen jouw organisatie? En hoe zorg je voor een gezonde woonplek voor je cliënten?
- Groen Revalidatie Netwerk (GRN)
-
Het Groen Revalidatie Netwerk is ontstaan uit een samenwerking tussen de Verening van Revalidatie-artsen (VRA) en het Revalidatie Netwerk (RN). Doel van het netwerk is het faciliteren van de versnelling van verduurzaming binnen de revalidatiesector. Alle leden van de VRA en RN die willen meedenken en -werken aan duurzaamheid kunnen zich aansluiten bij dit netwerk; revalidatieartsen (in opleiding), paramedici, bestuurders en andere medewerkers, of leden van een lokaal Green Team. Dit zal de zichtbaarheid van dit belangrijke thema binnen de VRA (en RN) aanzienlijk vergroten, waardoor leden met ideeën of ambities op het gebied van duurzaamheid in de revalidatiegeneeskunde weten waar ze terecht kunnen.
- Duurzame Zorg | Zorginstituut Nederland
-
Het Zorginstiuut werkt op verschillende manieren aan duurzaamheid als onderdeel van passende zorg. Voorbeelden van activiteiten in dat kader zijn pakketbeheer (meewegen duurzaamheid in inhoud en samenstelling van het verzekerde zorgpakket), kwaliteit (opnemen van duurzaamheid in richtlijnen en kwaliteitsafspraken) en kennisontwikkeling (kennisontwikkeling duurzaamheid in de zorg.
- Kennisbasis Duurzame Zorg | RIVM
-
RIVM heeft uitgerekend dat de Nederlandse zorgsector voor zo’n 7 procent bij draagt aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Dit is zowel uitstoot in Nederland als in het buitenland.
Dit percentage is een bevestiging van eerdere schattingen. Met een nieuwe methode is dit beter onderbouwd. De methode berekent het effect van de productie en gebruik van goederen en diensten in de zorg, niet alleen op klimaatverandering, maar ook op watergebruik, grondstoffengebruik (zoals metalen en mineralen), landgebruik en afvalproductie. Ook biedt deze methode de mogelijkheid om later nog meer effecten toe te voegen. Hier gaan we in op het achtergrond onderzoek naar de milieuvoetafdruk van de zorgsector.
- Groene Zorg Alliantie
-
De Groene Zorg Alliantie is een koepelorganisatie voor zorgprofessionals die zich inzetten voor vergroening van de zorg en voor planetaire gezondheid. De Groene Zorg Alliantie is een bottom-up initiatief en vertegenwoordigt groene (toekomstig) zorgprofessionals op de werkvloer, van student tot specialist, van wetenschapper tot (evidence-based) activist.
- Milieuplatform Zorgsector
-
Milieuplatform Zorgsector (MPZ) is een koepelvereniging voor duurzaamheid in de zorg. De organisatie heeft een breed netwerk van zorginstellingen, ziekenhuizen en duurzaamheidscoordinatoren. Samen hebben meer dan 400.000 medewerkers toegang tot lezingen, werk- en projectgroepen en praktische documenten.
- Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
-
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zet zich ook in voor duurzamere zorg. Het biedt nieuws, goede voorbeelden en brengt leden bij elkaar rondom dit thema. Samen met TNO ontwikkelde de NVZ een handleiding routekaart voor duurzamere zorggebouwen in de curatieve zorg.
Verder is er een besloten kennisnet-groep voor het uitwisselen van kennis rondom duurzamer zorg.
De NVZ maakt deel uit van het Programma Duurzame Zorg. - de Nederlandse ggz
-
Om zorgorganisaties te ondersteunen bij het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen heeft de Nederlandse ggz de toolkit Duurzaamheid ontwikkeld. Deze toolkit bevat specifieke informatie voor ggz-organisaties over verplichtingen en wetgeving, hulpmiddelen voor verduurzaming, inspirerende voorbeelden en handige websites.
De Nederlandse ggz zich in voor de verduurzaming van haar zorg, dit doen ze in nauw overleg met de overige zorgpartners in de care en cure. Als kompas wordt de Green Deal Duurzame Zorg gebruikt met daarbij onder andere de instrumenten de Portefeuilleroutekaart en de Milieuthermometer zorg.
De Nederlandse ggz maakt deel uit van het Programma Duurzame Zorg. - ActiZ
-
ActiZ heeft een handige en overzichtelijke toolkit ontwikkeld die vrij toegankelijk is. Op de website van ActiZ zijn inspirerende voorbeelden te vinden van zorgorganisaties die aan de slag zijn met duurzaamheid. Voor de eigen leden heeft de organisatie daarnaast een platform voor bestuurders en een netwerk van duurzaamheidscoördinatoren.
ActiZ maakt deel uit van het Programma Duurzame Zorg. - Vereniging Gehandicapten Zorg Nederland (VGN)
-
De Vereniging Gehandicapten Zorg Nederland (VGN) ondersteunt haar leden op weg naar een duurzame samenleving, waaraan ook de cliënten een bijdrage leveren. Dan kun je denken aan zorgboerderijen of dagbesteding waarbij de cliënt in een winkeltje met duurzame producten werkt. Ook werkt de gehandicaptensector aan het verduurzamen van de zorggebouwen en de bedrijfsvoering. Samen met Milieuplatform Zorg (MPZ) en TNO helpt de VGN haar leden met routekaarten en technische oplossingen.
Om organisaties in de sector te ondersteunen en inspireren heeft de VGN de Toolkit Duurzaamheid gemaakt. De toolkit geeft zorgorganisaties concrete handvatten om aan de slag te gaan. In de toolkit staat informatie over duurzaamheid in de zorg, met handige websites en hulpmiddelen. Het bevat inspirerende voorbeelden uit de sector en informatie over wetgeving.
De VGN maakt deel uit van het Programma Duurzame Zorg. - Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)
-
De Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU) maakt deel uit van het Programma Duurzame Zorg.
- Zorg voor Beter
-
Zorg voor Beter, kennisplein voor iedereen die werkzaam is in de ouderenzorg en de zorg aan chronisch zieken, zowel in de verpleging, verzorging, thuiszorg als eerstelijnszorg. Met betrouwbare, actuele en praktijkgerichte kennis voor zorgmedewerkers, opleiders en bestuurders.
- De Klimaatdokter
-
De Klimaatdokter helpt zorgverleners zich in te zetten voor duurzame zorg. Hiervoor delen Klimaatdokters kennis, praktische tips en stappenplannen en inspirerende voorbeelden. Verder organiseren ze evenementen of geven ze presentaties over duurzamere zorg.
- Greener NHS Programme | Internationaal
-
Het Greener NHS Programme verzamelt goede voorbeelden van plaatselijke zorgorganisaties en biedt praktische tips voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. Zo zet het zich in voor veel minder vervuiling, CO2-uitstoot en geldverspilling in de zorg.
- Healthcare Without Harm | Internationaal
-
Healthcare Without Harm (HCWH) is de Europese tak van een wereldwijd netwerk voor duurzamere zorg. Het is een samenwerking van zorginstellingen, zorgprofessionals, overheden, onderzoeksinstellingen en organisaties voor duurzaamheid en gezondheid.
Iedereen is welkom bij hun kennisbank en evenementen. Het is ook mogelijk om lid te worden van hun netwerk Global Green and Healthy Hospitals. HCWH richt zich verder op actie voor duurzamere regels en wetten, in ieder Europees land apart en centraal via de EU. - Nordic Center of Sustainable Healthcare | Internationaal
-
Het Nordic Center of Sustainable Healthcare (NCSH) is een kennis- en netwerkorganisatie voor duurzamere zorg. Het NCSH brengt onder meer bedrijven, ziekenhuizen, plaatselijke overheden, universiteiten en goede doelen bij elkaar. Samen zetten ze zich in voor samenwerking, kennisdeling en innovatie.
Het NCSH wil:
- Duurzame zorg bekender maken en hoger op de agenda zetten
- Innovaties en financieringsmogelijkheden voor duurzame zorg meer bekendheid geven
- De beste oplossingen en ideeën verzamelen
- Verzamelde kennis delen met zorgverleners in de rest van de wereld.
- Rapport The Lancet | Internationaal
-
The Lancet is een internationaal bekend wetenschappelijk tijdschrift. Ieder jaar brengt het een rapport uit over de effecten van klimaatverandering op gezondheid (Engels). Hier zit ook een deel in over de invloed van de leefomgeving.
- De Groene GGZ
-
De Groene GGZ is een initiatief van Nature For Health en IVN Natuureducatie. Samen met een kerngroep GGZ instellingen uit heel Nederland, branchevereniging de Nederlandse ggz, de Buitenpsychologen, Green Mental Health, zorgverzekeraar CZ en VU-Amsterdam bouwen we aan een groene beweging in de mentale gezondheidszorg.
Mede mogelijk gemaakt door






