Voor dit thema is TNO de trekker voor samenwerking en afstemming projecten.
TNO is samen met Stimular uitvoerder van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ). Dit is het kenniscentrum voor duurzaam zorgvastgoed. EVZ ondersteunt de zorgsector bij het werken aan de klimaatdoelen: 55% CO2-reductie in 2030 en klimaatneutraal in 2050. Opdrachtgever voor dit expertisecentrum is het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Via het verduurzamen van onder andere gebouwen, processen en vervoer reduceren zorgaanbieders hun CO2-footprint om zo voor 2050 klimaatneutraal te zijn. De sector bereikt ten minste 55% directe CO2-uitstoot in 2030 t.o.v. 2018 en is klimaatneutraal voor 2050. Green Deal Duurzame Zorg heeft voor haar periode tot 2026 een extra tussendoel geformuleerd, namelijk 30% CO2-reductie.
Toelichting
In het Klimaatakkoord en regeerakkoord zijn afspraken gemaakt over CO2-reductie tussen overheid en de zorgbranches. De Green Deal Zorg gaat uit van deze afspraken. Vanuit de Europese Unie zijn ook wetten onderweg die de zorg zal verplichten tot dit resultaat. De Green Deal Zorg geeft de zorgaanbieders een platform om met elkaar samen te werken.
De gestelde doelstellingen zijn op sectorniveau en niet individueel per zorgaanbieder. In Nederland is het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) belast met klimaatakkoord gebouwde omgeving en werkt voor de zorgvastgoed toe naar normen. Denk aan het energielabel A++ dat al gaat gelden bij grote renovaties zorgvastgoed. Voor de zorg komt het neer op:
Voor bestaande gebouwen
- Stoppen met aardgas
- Besparen op elektrische energie
- Eigen duurzame energie opwek, denk aan zonnepanelen
En voor nieuwe gebouwen
- Meer doen dan wetgeving BENG, kennis opdoen voor ENG
- Meenemen CO2-emissies door productie en embedded CO2 door bouwmaterialen
En voor mobiliteit
- Uitfaseren eigen auto’s op fossiele brandstof
- Aanleggen laad-infrastructuur
- Inkoopeisen aan leveranciers voor aanleveren goederen
- Stimuleren medewerkers voor duurzaam woon-werkvervoer