CO2-reductie Kennisbronnen
Vóór 2030 ten minste 55% CO2-reductie ten opzichte van 1990. Met dit doel zijn inmiddels vele initiatieven ontplooid.
De belangrijkste kennisbronnen die het starten en doorontwikkelen van onderzoek, initiatieven en tools binnen het thema circulair kunnen ondersteunen vind je hier.
Kennisbronnen CO2-reductie
- Inspiratiemagazine | De Groene Wever
-
Zorg leveren met oog voor klimaat, milieu en leefomgeving. VVT-instelling De Wever voelt een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het beperken van de negatieve impact op het klimaat/milieu, en het vergroten van de positieve impact op haar bewoners, medewerkers en maatschappij. In het Groene Wever inspiratiemagazine lees je inspirerende verhalen over verschillende duurzaamheidsinitiatieven binnen De Wever.
- Whitepaper ‘Zorgvastgoed en de gezonde leefomgeving’ | s Heerenloo
-
In de whitepaper wordt vanuit verschillende invalshoeken de visie op een gezonde leef- en werkomgeving weergegeven en het bevat tips & trics voor zorgorganisaties. De whitepaper komt voort uit de inspiratiemiddag die ’s Heeren Loo organiseerde voor vastgoedprofessionals van (langdurige) zorgorganisaties. Vanuit verschillende invalshoeken werd belicht wat in het ontwerpen, ontwikkelen en inrichten van zorgvastgoed voor keuzes kunnen worden gemaakt die bijdragen aan een gezonde leefomgeving.
- Factsheet duurzaam vervoersbeleid | Actiz
-
Uit cijfers blijkt dat circa 20% van de milieu-impact van ouderenzorgorganisaties wordt veroorzaakt door mobiliteit van zowel cliënten als medewerkers. Na het energiegebruik voor gebouwen is dit het grootste aandeel in totale milieu-impact. Het overgrote deel wordt veroorzaakt door gebruik van de auto, voornamelijk voor woon-werkverkeer. Omdat meer dan de helft van de wegkilometers in het personenvervoer werkgerelateerd is, kunnen werkgevers in het algemeen een grote rol spelen in het verduurzamen daarvan door het opstellen van een mobiliteitsplan.
- Zelf aan de slag met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen | RIVM
-
Het RIVM ontwikkelt kennis over de inzet en het effect van maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen (MVOI). Dat is kennis die een positieve uitwerking heeft op mens, klimaat en milieu. Die kennis delen ze niet alleen in rapporten, maar ook in rekenmodellen en praktische tools. Met dit stappenplan kunnen opdrachtgevers en inkopers zelf aan de slag met MVOI.
- Startpagina Leidraad Duurzaamheid in richtlijnen | Federatie Medisch Specialisten
-
De startpagina Leidraad Duurzaamheid in richtlijnen van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) biedt een overizicht van leidraden in relatie tot duurzaamheid. Voorbeelden van recente publicaties: Operatietechnieken, Reusable versus disposables, Afdekmaterialen, Luchtbehandeling en Anesthesie.
- Infectiepreventie op het OK-complex | Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie
-
Deze richtlijn van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) richt zich op infectiepreventiemaatregelen op het operatiekamercomplex (OK-complex). In deze richtlijn komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen
- Dubbele chirurgische handschoenen
- Chirurgische handschoenen
- Handhygiëne en persoonlijke gebruiksvoorwerpen
- Handdesinfectie voor een aseptische procedure
- Operatie van een geïsoleerde patiënt
- Drukhiërarchie bij aerogene isolatie
- Inrichting zelfstandige behandelkamer
De richtlijn beschrijft de infectiepreventiemaatregelen ter voorkoming van transmissie van micro-organismen op het OK-complex.
- De Groene Uroloog
-
De Groene Uroloog is binnen de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) actief bezig met duurzaamheid. Onder andere stelde zij een handreiking voor urologen samen, die duurzaamheid in de praktijk willen brengen.
- De Groene Poli
-
Acht groen vinkjes voor op het spreekuur: Hoe werk ik duurzaam op de polikliniek?
- Gepast hanschoengebruik in de zorg | Hogeschool Amsterdam
-
Een uitgebreid artikel over gepast handschoengebruik, het gevoel van schijnveiligheid en de impact op wegwerphandschoenen op het klimaat. Geschreven door onderzoekers bij de Hogeschool Amsterdam (HvA), gepubliceerd in Nurse Academy O&T nummer 1, 2025.
- Verduurzamen OK-protocollen | De Groene OK
-
Het stappenplan helpt om ieder OK-protocol eenvoudig te verduurzamen. Er wordt per verduurzamingsstap bepaalt 1) wat er gebruikt wordt 2) waar dit efficienter kan en 3) hoe je dit gaat doorvoeren. Het stappenplan eindigt met extra tips om de gehele OK duurzamer te maken.
Roos Bleckman en Lukas Radema hebben namens het greenteam van het UMCG het idee voor het afval-akkoord ontwikkeld. Met dit idee hebben zij de GuptAward 2023 gewonnen. In samenwerking met Gupta Strategists is dit stappenplan gemaakt om gezamenlijk het afval-akkoord te gaan realiseren.
Download het Afvalakkoord Stappenplan verduurzamen OK-protocollen
- Handboek De Groene SEH
-
Verandering is essentieel om ook in de toekomst de spoedzorg te kunnen bieden die nodig is. Er is een duidelijke noodzaak tot het behapbaar maken van verduurzaming van zorg door het verspreiden van praktische en toepasbare kennis en kunde.
Dit handboek biedt handvatten om jouw SEH te verduurzamen. Zodat elke SEH-professional, op elke plek, kan bijdragen aan groenere spoedzorg.
- Programma van Eisen Gezond Binnenklimaat Langdurige Zorg
-
Het Programma van Eisen Gezond Binnenklimaat Langdurige Zorg is een handreiking om eisen te stellen aan het binnenklimaat in gebouwen voor langdurige zorg die zoveel mogelijk afgestemd zijn op de primaire gebruikers: de bewoners en het zorgpersoneel. Hierbij staan de volgende thema’s centraal: binnenluchtkwaliteit, thermisch binnenklimaat en installatiegeluid. De gestelde prestatie eisen in de publicatie zijn zowel van toepassing op bestaande bouw als nieuwbouw.
Het Programma van Eisen Gezond Binnenklimaat Langdurige Zorg is het resultaat van een samenwerking tussen Binnenklimaat Nederland, TVVL en Gezond Binnen.
- De Groene SEH
-
Vanuit de Groene SEH worden meerdere externe projecten ondersteund en begeleid. Daarnaast hebben zij en onze andere Groene partners verschillende documenten ontwikkeld om de informatie makkelijker te kunnen verspreiden.
- Landelijk netwerk de Groene OK
-
Het landelijk netwerk de Groene OK zet zich in om de zorg op de operatiekamer (OK) te verduurzamen. Het netwerk is een samenwerking van vijftien wetenschappelijke en beroepsverenigingen. Samen helpen zij zorgprofessionals die werken op de OK om op een duurzame manier aan de slag te gaan.
Bekijk het overzicht van alle groene voorbeelden vanuit ziekenhuizen en OK-personeel.
- MVI-criteria tool | PIANOo
-
De website PIANOo is bedoeld voor maatschappelijk verantwoord inkopen door de overheid (aanbestedingen) op gebied van bijvoorbeeld energie, ICT, vervoer/dienstreizen en kantoorfaciliteiten. De criteriadocumenten die hiervoor zijn opgesteld, kunnen ook gebruikt worden bij de inkoop van onder meer energie en ICT in de zorg.
- Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ)
-
Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg biedt praktische hulpmiddelen, voorbeelden en informatie voor duurzamer zorgvastgoed. Zo vind je hier onder meer hulp bij het maken van routekaarten voor minder CO2-uitstoot en een kennisbank waarin alle kennis en informatie over verduurzamen van zorgvastgoed met de CO2-routekaart verzamelt wordt.
- Circulair bouwen | De circulaire bouweconomie
-
De Circulaire bouweconomie heeft veel informatie, nieuws en tips over hergebruik in de bouw en herbruikbaar bouwen.
- Circulaire Economie | rijksoverheid.nl
-
Deze website bevat informatie over het Rijksbrede programma Circulaire Economie. De Rijksoverheid werkt daarin samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere overheden aan een duurzame economie voor de toekomst.
- Circulaire Economie | Internationaal
-
Internationale voorbeelden en wetenschappelijke inzichten over de circulaire economie.
Mede mogelijk gemaakt door






