Circulair Kennisbronnen
In 2030 minimaal 75% minder restafval en 50% minder grondstofgebruik ten opzichte van 1990.
De belangrijkste kennisbronnen die het starten en doorontwikkelen van onderzoek, initiatieven en tools binnen het thema circulair kunnen ondersteunen vind je hier.
Kennisbronnen circulair
- Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO)
-
De LVO is de enige beroepsorganisatie voor operatieassistenten in Nederland. Daarnaast is de LVO nauw betrokken bij de ontwikkelingen buiten de landsgrenzen.
- De Duurzame Verpleegkundige (DDV)
-
De Duurzame Verpleegkundige (DDV) is de enige verpleegkundige milieu-organisatie in Nederland. Verpleegkundigen en verzorgenden vormen hierin een actienetwerk gericht op zowel het verpleegkundig onderwijs en onderzoek als de verpleegkundige praktijk binnen alle zorgbranches.
- Circular Healthcare Economy (boek en online cursus)
-
Het boek 'Creating a Circular Healthcare Economy' onthult innovatieve strategieën om de impact van ziekenhuisafval te verminderen en een duurzamere gezondheidszorg te creëren. Aanvullend op het boek kun je nu ook een online cursusprogramma volgen.
- Startpagina Leidraad Duurzaamheid in richtlijnen | Federatie Medisch Specialisten
-
De startpagina Leidraad Duurzaamheid in richtlijnen van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) biedt een overizicht van leidraden in relatie tot duurzaamheid. Voorbeelden van recente publicaties: Operatietechnieken, Reusable versus disposables, Afdekmaterialen, Luchtbehandeling en Anesthesie.
- Infectiepreventie op het OK-complex | Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie
-
Deze richtlijn van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) richt zich op infectiepreventiemaatregelen op het operatiekamercomplex (OK-complex). In deze richtlijn komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen
- Dubbele chirurgische handschoenen
- Chirurgische handschoenen
- Handhygiëne en persoonlijke gebruiksvoorwerpen
- Handdesinfectie voor een aseptische procedure
- Operatie van een geïsoleerde patiënt
- Drukhiërarchie bij aerogene isolatie
- Inrichting zelfstandige behandelkamer
De richtlijn beschrijft de infectiepreventiemaatregelen ter voorkoming van transmissie van micro-organismen op het OK-complex.
- De Groene Uroloog
-
De Groene Uroloog is binnen de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) actief bezig met duurzaamheid. Onder andere stelde zij een handreiking voor urologen samen, die duurzaamheid in de praktijk willen brengen.
- De Groene Poli
-
Acht groen vinkjes voor op het spreekuur: Hoe werk ik duurzaam op de polikliniek?
- Richtlijnen Duurzaamheid & Medische Hulpmiddelen | NEN
-
NEN is bezig met de ontwikkeling van een Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) voor duurzaamheid van medische hulpmiddelen. Deze richtlijn zal concrete afspraken bevatten over de verduurzaming van medische hulpmiddelen.
- Initiatievenplatform | Groene Zorg Alliantie
-
Overal in Nederland wordt de zorg vergroend. Veelal op verschillende en creatieve manieren! Op het Initiatievenplatform worden al deze initiatieven gebundeld en op een overzichtelijke manier gesorteerd. Ben je op zoek naar inspiratie voor een nieuw project?
- Landelijk netwerk de Groene OK
-
Het landelijk netwerk de Groene OK zet zich in om de zorg op de operatiekamer (OK) te verduurzamen. Het netwerk is een samenwerking van vijftien wetenschappelijke en beroepsverenigingen. Samen helpen zij zorgprofessionals die werken op de OK om op een duurzame manier aan de slag te gaan.
Bekijk het overzicht van alle groene voorbeelden vanuit ziekenhuizen en OK-personeel.
- De Groene IC
-
De Groene IC is een samenwerking van intensive care-afdelingen in Nederland, georganiseerd vanuit de NVIC en zet zich in voor meer duurzaamheid in de zorg
- De Groene SEH
-
De Groene SEH wil een platform creëren met concrete tools om (evidence based) duurzame kennis en resources uit te wisselen. In de commissie Groene SEH werken de NVSHA en de NVSHV samen aan een duurzame toekomst.
- De Groene huisartsenpraktijk
-
Het e-boek 'De groene huisartsenpraktijk' met handvatten, tips en uitleg op het gebied van verduurzaming van gebouw, inrichting, praktijkvoering en consultvoering.
- Duurzame mondzorgpraktijk
-
Het e-boek Duurzame mondzorgpraktijk is een praktijkwijzer voor verduurzaming van de mondzorgpraktijk met tips, inspiratie en bronnen die kunnen helpen om duurzaam te werken in de mondzorg.
- Green labs NL
-
Green labs NL zet zich in voor duurzamere tests, onderzoeken, labs en onderzoeksinstellingen. Green Labs ondersteunt onderzoekers, studenten en andere labwerkers bij het vergroenen van hun laboratorium. Het deelt informatie en organiseert netwerkevenementen.
- Milieuthermometer Zorg | Milieu Platform Zorg
-
De Milieuthermometer Zorg stimuleert en borgt een duurzame bedrijfsvoering. Het concretiseert het milieubeleid met een helder doel. Het certificaat past bij organisaties die streven naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en activiteiten voor een duurzame bedrijfsvoering zichtbaar willen maken.
De Milieuthermometer Zorg is ontwikkeld door Milieu Platform Zorgsector (MPZ) in samenwerking met Stichting Milieukeur (SMK).
- Draaiboek Grondstoffen en Afval Zorg | Milieu Platform Zorg
-
Draaiboek Grondstoffen en Afval Zorg, voorbeelden voor werken aan een circulaire bedrijfsvoering
- MVI-criteria tool | PIANOo
-
De website PIANOo is bedoeld voor maatschappelijk verantwoord inkopen door de overheid (aanbestedingen) op gebied van bijvoorbeeld energie, ICT, vervoer/dienstreizen en kantoorfaciliteiten. De criteriadocumenten die hiervoor zijn opgesteld, kunnen ook gebruikt worden bij de inkoop van onder meer energie en ICT in de zorg.
- Nevi
-
Nevi is er voor iedereen die zich bezighoudt met het inkoopvak. Het kennisnetwerk verzamelt en deelt inzichten uit het bedrijfsleven, de publieke sector, onderwijs en wetenschap. Nevi biedt presentaties, tips en informatie over duurzaam inkopen. Verder geven ze ook trainingen en is er een netwerkgroep voor inkopers in de zorg.
- Intrakoop
-
Intrakoop is de grootste inkoopcoöperatie van de zorg in Nederland. Je vindt hier advies en informatie over duurzamer inkopen. Ook Intrakoop zelf werkt zo duurzaam mogelijk en neemt duurzaamheid op in de contracten met leveranciers.
- Platform Duurzame Huisvesting
-
Platform Duurzame Huisvesting richt zich op iedereen die betrokken is bij duurzamer bouwen en verbouwen. Je vindt hier kennisbijeenkomsten, stappenplannen en hulpmiddelen zoals het Kompas Energiewetgeving en een Wegwijzer Aanpasbaarheid Klimaatinstallaties.
- Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ)
-
Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg biedt praktische hulpmiddelen, voorbeelden en informatie voor duurzamer zorgvastgoed. Zo vind je hier onder meer hulp bij het maken van routekaarten voor minder CO2-uitstoot en een kennisbank waarin alle kennis en informatie over verduurzamen van zorgvastgoed met de CO2-routekaart verzamelt wordt.
- Praktijkvoorbeelden: leef- en werkomgeving in de zorg verbeteren | RIVM
-
De zorgomgeving gezonder maken, kan bijvoorbeeld door meer planten te plaatsen of binnentuinen te creëren. Architectuur kan dit stimuleren door patiënten uitzicht te geven op natuur of ervoor te zorgen dat het een gebouw zo is ontworpen dat er meer daglicht binnenkomt. Bekijk hier per zorgsector praktijkvoorbeelden architectuur.
- Bouwen aan de zorg
-
Bouwen aan de zorg biedt praktijkvoorbeelden en kennisbijeenkomsten over bouwen in de zorg. Veel, maar niet alle nieuwbouwprojecten op deze website zijn duurzaam opgezet.
- Circulair bouwen | De circulaire bouweconomie
-
De Circulaire bouweconomie heeft veel informatie, nieuws en tips over hergebruik in de bouw en herbruikbaar bouwen.
- Circulaire Economie | rijksoverheid.nl
-
Deze website bevat informatie over het Rijksbrede programma Circulaire Economie. De Rijksoverheid werkt daarin samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere overheden aan een duurzame economie voor de toekomst.
- Circulaire Economie | Internationaal
-
Internationale voorbeelden en wetenschappelijke inzichten over de circulaire economie.
Mede mogelijk gemaakt door






