Ga naar de hoofdinhoud
icon-4

Initiatieven thema Circulair


Ziekenhuizen

Apotheek

Tot voorheen werden alle voortoediening gereed gemaakte spuiten per 5 stuks verpakt. Waarom? Omdat het gaat, zoals het ging. Als pilot is A+ Apotheek gestart om dezelfde spuiten te verpakken per 25 stuks. Een plastic reductie van maar liefst 80%!

Lees meer

Operatiekamer

Kunnen wegwerpmutsen niet worden vervangen voor wasbare mutsen. Want veel duurzamer, toch? Uit een levenscyclusanalyse (LCA) bleek dat inderdaad het geval: De wasbare muts is qua CO2-voetafdruk ongeveer 60 procent duurzamer is dan de wegwerpmuts.

Lees meer

Bij Amphia worden per operatie één of meerdere PP-doeken gebruikt om operatie instrumenten in te verpakken en te beschermen tegen vuil. Een deel van deze doeken wordt gerecycled als grondstof voor nieuwe plastic producten. Sinds kort zamelt Amphia ook doeken in om ze te laten recyclen tot een Amphia-tas. Hiermee is Amphia een van de eerste ziekenhuizen dat van haar afval een bruikbaar product maakt. Weten hoe de tas wordt gemaakt?

Bekijk de video op YouTube

Operatie-instrumenten, zoals mesjes en tangen, die bij een operatie worden gebruikt, zijn verpakt in ‘blue wrap’, een soort blauw plastic. Die verpakking zorgt ervoor dat de instrumenten steriel blijven tijdens het vervoer naar de operatiekamers. Door dit verpakkingsmateriaal niet meer als afval te verbranden maar te recyclen bespaart het ziekenhuis 400 kilo afval per week. 

Lees meer

Tijdens een operatie krijgt elke patiënt minstens 1, maar soms wel 3 wegwerp dekens (wanneer 1 wegwerp deken niet warm genoeg is). Deze liggen opgeslagen in een energie verslindende warmtekast op de Recovery. De wegwerp deken kan worden vervangen door een duurzamer alternatief: één herbruikbare OK-deken. 

Download de infographic

Kliniek

Als alternatief voor plastic wegwerpjassen in de zorg is een herbruikbare isolatiejas van biologisch afbreekbaar katoen met waterafstotende finish ontwikkeld en succesvol getest. De betrokken zorginstellingen werken inmiddels met 2.500 circulaire isolatiejassen, die naar verwachting 80 keer of meer kunnen worden gewassen en hergebruikt, om vervolgens via een ‘closed loop recycle’-methode terug in de textielketen terecht te komen.

Lees meer

Rond de hartkatheterisatie is een proces ontwikkeld om het herbruikbare, 'schone' plastic tijdens de behandeling meteen te scheiden en in te zamelen. Vervolgens wordt dit vermalen met behulp van een shredder tot granulaat, een soort plastic korrels en grondstof voor nieuwe producten. Haakjes, bakjes, pillendoosjes of meubilair, bijvoorbeeld. Die worden vervolgens gemaakt met een 3D-printer.

Lees meer

 

Polikliniek

Voorheen gebruikte het Haga voor elke patiënt een apart prikbakje. Daarin zaten alle benodigdheden voor het inbrengen van een infuusnaald. Dat prikbakje werd na het inbrengen weggegooid. Nu gebruikt het Haga  één grote centrale prikbak waar alles in zit. Die nemen we steeds mee naar de patiënten. Besparing: 50 weggegooide prikbakjes per week.

Lees meer

In het SKB gebruiken gynaecologen eendenbekken (speculum) gemaakt van suikerriet. Een duurzamere keuze die bovendien ook het best scoort op comfort voor de vrouw.  

Lees meer

In het Isala (ziekenhuis) is gestart met het weglaten van papier op de onderzoeksbanken. In overleg met ziekenhuishygiëne is bepaald dat papier op de onderzoeksbank niet langer nodig is, omdat de onderzoeksbank na gebruik alsnog gereinigd moet worden.  Naast minder afval, CO2 en kosten scheelt het medewerkers tijd en is het voor de meeste patiënten prettiger.  

SEH - gipskamer

Per dag voert de gipskamer twee kliko’s met gipsafval af. Synthetisch materiaal wat niet afbreekt. Kan dat niet anders, dachten gipsverbandmeesters Elsko Vegter en Sjoerd de Jong. Ze gingen op zoek en kwamen bij een Fins bedrijf terecht dat Woodcast maakt. Dat is samengeperst hout met biologisch afbreekbare thermoplast. Even op een warmteplaat en het is klaar voor gebruik.

Lees meer

Hergebruik het klittenband uit de custom packs voor de hart-long machine voor het vastzetten van gips protheses. De klittenband is schoon materiaal (eerder gesteriliseerd geweest), en daarom nog prima te gebruiken in de gipskamer.

Lees meer

overige

Rond de hartkatheterisatie is een proces ontwikkeld om het herbruikbare, 'schone' plastic tijdens de behandeling meteen te scheiden en in te zamelen. Vervolgens wordt dit vermalen met behulp van een shredder tot granulaat, een soort plastic korrels en grondstof voor nieuwe producten. Haakjes, bakjes, pillendoosjes of meubilair, bijvoorbeeld. Die worden vervolgens gemaakt met een 3D-printer.

Lees meer

 

Oncologieverpleegkundigen van het OLVG fietsen met een elektrische bakfiets door de stad. Om hun patiënten thuis chemo toe te dienen. De voordelen zijn groot: het is minder belastend voor de patiënt, de verpleegkundigen zien ‘de hele mens’ en op de poli is meer ruimte voor complexere behandelingen. Daarbij is het ook ontzettend duurzaam.

Lees meer

Onder leiding van Michiel Lieshout, restauratief tandarts en adviseur Duurzaamheid in de tandheelkunde, loopt binnen het AVL een pilotstudie naar het recyclen van mondmaskers. Dit in samenwerking met de circulaire afvalverwerkers Seenons, GreenCycl en De Afvalbak. Doel van de studie is te onderzoeken of en hoe na een zorgvuldige afvalscheiding weer grondstof te maken is, te beginnen bij mondkapjes (polypropyleen). 

Lees meer

Stichting Medic is een vrijwilligersorganisatie, die medische apparatuur en goederen verzamelt, repareert en tegen marginale kosten distribueert ten behoeve van zorgprojecten in economisch achtergebleven gebieden.  

Lees meer

Jaarlijks worden in de Nederlandse zorgsector meer dan 40.000 matrassen afgeschreven. Pramod Agrawal vond dat het tijd was voor een circulair alternatief. Samen met diverse partners werkt hij aan een matras én cover die gemaakt zijn van recyclebaar polyester. En dat is nog niet alles: ‘zijn’ oplossing scoort tevens goed als het gaat over comfort, levensduur, hygiëne en ergonomie. 

Lees meer