Ga naar de hoofdinhoud

Green Deal Zorg Achtergrond


Green Deal Duurzame Zorg is een afspraak tussen de Rijksoverheid en andere partijen om activiteiten voor het realiseren van duurzame zorg uit te voeren. De Green Deal Samen werken aan duurzame zorg wordt gefaciliteerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en gedragen door de zorgsector.

Vanuit de gemeenschappelijk gevoelde urgentie en intrinsieke overtuiging dat verduurzaming van de zorgsector móet en ook kán, realiseren partijen met deze Green Deal een onomkeerbare transformatie naar zorg met minimale impact op klimaat, milieu en leefomgeving in 2050.

Meer over eerdere Green Deals Zorg

In 2015 nam het Milieu Platform Zorgsector (MPZ) het initiatief voor de Green Deal Zorg Nederland op weg naar Duurzame Zorg om verduurzaming te versnellen. De eerste deal bracht ruim 100 zorgaanbieders en tientallen lokale overheden in beweging. De Milieuthermometer Zorg was het instrument waarmee zorgaanbieders en gemeenten met elkaar gingen samenwerken en waar zorgbestuurders enthousiast op reageerden.

In 2018 kwam de Green Deal Zorg 2.0: zorgbranches, zorgverzekeraars, banken, het ministerie van VWS en veel partijen sloten aan. Met het Klimaatakkoord lag daar een heldere taak in het vooruitzicht om samen aan te werken. Met kwartiermaker Cathy van Beek is de boodschap voor de urgentie van duurzame zorg breed verspreid.

Ondertekening-Green-Deal-01-1a

1e Green Deal Zorg, 10 oktober 2015 ondertekening te Amsterdam met minister Schippers

De resultaten van de 1e Green Deal Zorg zijn samengevat in dit rapport

Bekijk resultaten 1e Green Deal Zorg

De evaluatie van de Green Deal Zorg 2.0 is samengevat in dit rapport

Bekijk evaluatie Green Deal Zorg 2.0

Eindadvies AEF voor inrichten monitoren duurzame zorg

Bekijk rapport


Jaarimpressie van de voortgang Green Deal 2020

Bekijk jaarimpressie 2020

Jaarimpressie van de voortgang Green Deal 2021

Bekijk jaarimpressie 2021

Jaarimpressie van de voortgang Green Deal 2022

Bekijk jaarimpressie 2022


Op 4 november 2022 is de Green Deal Zorg 3.0 een feit: Samen werken aan duurzame zorg.
Niet alleen het klimaat, ook gezondheidsbevordering, scholing en circulair werken staan nu hoog op de agenda van duurzame zorg.

Bottom up is de beweging gegroeid en werken in 2024 duizenden zorgprofessionals aan duurzame zorg. Sinds 2020 zijn ook medici massaal aangehaakt bij het gedachtegoed van duurzame zorg. Dit geeft het thema enorme rugwind. Overal gaat men aan de slag, veel dubbel werk wordt gedaan en het overzicht is bijna zoek. 2024 wordt het jaar om gestructureerd aan duurzame zorg te werken.

Regionale en lokale Green Deals zorg

Sinds 2015 zijn aanvullend aan de landelijke green deals lokale green deals zorg afgesloten. Lokale deals met zorgaanbieders en lokale overheden zijn gericht op het behalen van concrete resultaten, zoals de Milieuthermometer Zorg. De gemeentes faciliteren en zijn terughoudend met handhaven, de zorgaanbieders presteren concreet en laten dat meestal zien met keurmerken.

Lokale Green Deals Zorg lopen in provincie Utrecht, Breda, Hart van Brabant, De Peel, Metroregiopool Eindhoven, Rotterdam, Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, IJmond, Noord-Holland Noord, Apeldoorn, Ede, Overijssel, Zaandam. Ook in 2024 komen er nog steeds lokale Green Deals Zorg bij.  

Ondertekening-Green-deal-Groepsfoto-1200-2

Green Deal Zorg 3.0, ondertekening 4-11-2022 te Den Haag met de ministers Ernst Kuipers en Mark Harbers

Green-deal-Groepsfoto-1600-1

Green Deal Zorg 2.0, ondertekening 10-10-2018 te Nijmegen met minister Bruno Bruins 

“Het moet sneller, het moet sneller, collega`s! Dus collegabestuurders in het land van zorgorganisaties, kom aan boord, en zorg dat ook jij verduurzaamt met jouw organisatie.”

Bert van de Haar, bestuurder bedrijfsvoering Leger des Heils

Mede mogelijk gemaakt door